2012/12/05

Különös házasság: color block és retro


A hazai retro bútorokkal kapcsolatban, felemás érzéseim vannak.
Szeretem is őket, meg nem is. Szeretem, mert a külföldi modern tervezők szép darabjait koppintja a formájuk és mert mint a fehér vászon, úgy tudnak viselkedni, tehát jól felveszik az új dizájn adta változásokat.
Ugyanakkor, a koppintás miatt, sokszor esetlenek és bénák, amolyan szánnivaló kis szerencsétlenek és hát lássuk be, a magyar szocialista ipar termékeiként, nem éppen a legjobb minőségükről híresek.

Mégis, elég sok ilyen magyar retro cucc maradt fent, és ezek az értéktelen darabok még mindig nagyon sok háztartásban megtalálhatóak.
Ahogyan ez a bárszekrény sem egy egyedi darab, tegye fel a kezét, akinek van ilyen!
 Mint mondtam, ezek az alap esetben rendkívül ronda darabok, mivel a formájuk jó, és nincs rajtuk túl sok dísz, elég jól alakíthatóak, mondhatni, kedvünkre.

bárszekrény anno.jpg

bárszekrény anno 2.jpgbrszekrny anno3.jpg.jpg


Engem mostanában nagyon vonz az úgynevezett "color block" stílus, ezért kaptam az alkalmon, hogy tesztelhetem a brutális színeimet ezen a bútoron.

A color block lényege, hogy harsány, a szemet szinte fogságba ejtő színeket kombinál, sokszor első látásra meglepő formában. Pirosat a naranccsal, zöldet a kékkel, lilát sárgával, és amit még el lehet képzelni. Főként a divat világában lehet belefutni ilyen őrültségekbe, de azért a lakberendezésben is fel-fel tűnik a színkavalkád.



colourblocking.jpg

colourblocking2.jpg

inspiráció.jpg

Andrea, a bútor tulajdonosa bevállalós volt, és rám bízta a színeket. Huhh, remélem, nem bánta meg!
Mert én aztán belenyúltam a tutiba, és a fehér alaphot pinket és vadítóan tomboló narancsot választottam. Ja, és a kiegészítő polcokhoz a jó öreg bronzfestékem tett csodálatos szolgálatot.
Na, milyen lett? Bevállalnátok?

bárszekrény5_1.jpg


bárszekrény3.jpg

bárszekrény4.jpg

Az elkészítéséhez pedig csak pár tanácsot adok, és most kivételesen nem dokumentálom a lépéseket (vagy csak ha naaaaagggggyon kéritek), mert már én unom magam a folytonos lecsiszoljukabutortportalanitjukalapozzuk okoskodással.

Szóval, az első tanács: alaposan fotózzuk körbe a bútort, amikor szétszedjük (mert szét kell szedni, ugye emlékeztek?????!!!!) és jól jegyezzük meg, még jobb, ha írásban dokumentáljuk, mi hol volt, és mit milyen csavar tartott. ezeknél a régi daraboknál már lehet annyi ferdülés, vetemedés, hogy nagyon ne legyen mindegy az összeszerelésnél, hogy mi hol volt. Egyébként ha lehet, cseréljétek ki a csavarokat. Ha már úgyis szétkaptátok a cuccost.

Második tanács: a color block festésnél, vagyis amikor több szín találkozik egymással, nagyon, de nagyon alapos gonddal ragasszátok le a lehetséges találkozási pontokat festőszalaggal, mert különben összekenhetitek a már megfestett színt. Ja, és persze, ilyenkor mielőtt festőszalagot ragasztanánk a már lefestett bútorra, várjuk meg, hogy jól kiszáradjon a festék!

Harmadik tanács: semmitől se féljetek!


A fotókat Balogh Orsi készítette ezt a bútort pedig viszontláthatjátok a Pink Magazin téli kiadásában is!

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Beautiful job Kata! I love the color blocking and the glitter! It looks amazing! :)

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips