2014/02/16

Zsófi lakása 5. rész: A világítástervezés útvesztői

Tudom, hogy rengetegen vágynak már a helyiségek berendezéséről szóló részekre, de haladjunk sorjában.
A világítás kérdése fölött gyakran átsiklanak a lakásfelújítás előtt állók.
Pedig a világítás központi kérdés. Egyrészt borzasztóan erősen befolyásolja a terek hangulatát, másrészt még azokban a lakásokban is,  amik napközben fényben úsznak beköszönt az este és az éjszaka ugyebár.
Télen van hogy már 4-kor sötétedik, tehát az ébren töltött időszak egy jelentős részét sötétben töltjük, (ideális esetben) lámpafénynél.


Amikor nekiáll az ember világítást és elektromos kiállásokat tervezni nagyon gyorsan rájön, hogy fogalma sincs, hogy hova mekkora lámpára, és fényerőre van szükség ahhoz hogy ne vakoskodjon, vagy ne verje ki a fény a szemét, másrészt hogy a szép lámpatesteknek nagyon húzós ára van. A világítás tervezés szorosan kötődik a berendezéshez egyrészt funkcionális, másrészt esztétikai szempontból. Itt is (mint legtöbbször) a funkcionális kérdéseket kell először feltérképezni.

Tehát tudnunk kell hogy hogy lesz berendezve a szoba és ahhoz belőni, hogy hova kell mennyezeti és fali kiállás és hány dugaljra van szükség. Semmi nem keseríti meg jobban az ember életét, mint a hosszabbítótenger. (Itt jegyezném meg, hogy az előző állapotból körülbelül 30 db maradt ránk, ami barátok közt is minimum 30 méter vezetéket jelent, de több volt az!). Ahol bizonytalanok vagyunk a szoba jövőbeni funkciójában, ott mindegyik megoldásra párhuzamosan tervezzünk! Például nálunk a dolgozó szoba egyben vendég szoba is és reméljük egyszer majd gyerekszoba lesz.
Emiatt ezen a falon az összes lehetséges berendezéshez raktunk dugaljakat a falakra. Ha nem is lakberendezővel dolgozunk, esetleg erre a részfeladatra érdemes felbérelni egy világítástervezőt, aki vagy függetlenül, vagy lámpaboltokkal karöltve dolgozik.
Konnektorból is, lámpatestből is már gyakorlatilag bármi elérhető Magyarországon, legalábbis Budapesten. De miután az interneten minden fent van, így vidékről sem probléma a rendelés.

Megpróbálom összeszedni, hogy mik voltak azok a pontok, amiknél mi megtorpantunk. Nem vagyok szakértő, de mivel nekünk gond volt átlátni a kérdést, rengeteget agyaltunk a lámpatesteken és a világításon úgy általában, úgy gondolom más is lehet így ezzel. Ezért megpróbálom egyszerű halandók (és  technikai analfabéták) számára is érthetővé tenni azokat a dolgokat amelyek megértésére nekünk szükségünk volt.

1. Merre halad a világítástechnika? Energiatakarékos, LED és halogén

A klasszikus villanykörtét lassan el kell felejtsük, kivonják a forgalomból. Van helyette az energiatakarékos izzó, nyilván ismeri már mindenki, lassan melegszik, drága, sokáig jó. Van a LED technológiával működő izzó, ami még drágább és még tovább jó  valamint a halogén technológia. Az első kettő égő úgy néz ki mint egy "normál izzó"  van belőle mignon foglalatos (E14) és normál foglalatos (E24). A fejük lehet kisebb, nagyobb, fénycsöves stb., de gond nélkül belerakhatóak a normál foglalatos lámpákba. A halogén technológiás izzókból van normál gyertyaizzó kinézetű, erre ugyanaz igaz mint a másik kettőre és van egész pici, tűszerű csatlakozóval ellátott, speciális foglalatú lámpákhoz. Erről az égőről azt kell tudni, hogy csak papírzsebkendővel szabad megfogni behelyezéskor, mert a kezünkről az égő fejére tapadt zsírtól másképp melegszik az izzó és szétdurranhat. Manapság már nagyon sok lámpába ilyen kell.

néhány példa az izzó típusokra

2. Amitől megőrülsz

A LED-es technológia fényerejét lumenekben mérik és nem wattokban. Én egyetlen helyet találtam, ahol nagyjából el tud egy átlagember igazodni, hogy az új technológiák közül melyik izzó milyen korábbi fényerőnek felel meg és az az Ikea lámpaosztálya, ahol ki van függesztve az "átváltásokra" vonatkozóan információ és ki lehet próbálni az izzókat. Nincs fent a neten sajnos, én legalábbis nem találtam. Az izzókat áruló helyeken azonban gyakran megadják ezt az "átváltás" információt, de az Ikeában egyben látod át a kérdést, ha rászánsz egy kis időt.

Emelett vannak a technológiáknak sajátosságai. Például:
- a fény színe. Ezt már biztosan tapasztaltátok. LED-ből létezik meleg és hideg fényű és ezeknek az izzóknak a búráiból létezik opálos és áttetsző is. Ami persze befolyásolja a fényerőt és a hangulatot.
- A halogén valamivel olcsóbb, a LED a legdrágább (általában), de a legenergiatakarékosabb és legelőremutatóbb technológia.
- Viszont LED égőből (pillanatnyilag még) nem találni olyat (legalábbis én nem találtam) ami dimmelhető (lásd lentebb). Az energiatakarékos technológia meg eleve nem dimmelhető az alacsony feszültség miatt. A halogént lehet viszont dimmelni (erre a tényre én sok kör megfutása után jöttem rá)
- Egyre kevésbé igaz, de azért még mindig áll, hogy ezek az izzók másképp néznek ki, mint a régiek. Gyakran bumfordiak és hülyén néznek ki amikor a lámpatestbe csavarjuk őket. De egyre nagyobb a választék a formákat illetően. Érdemes keresgélni!

3. Miért fájó kérdés ez a világítás megtervezésekor?

Például azért, mert a korszerű izzók árai arányíthatóak a lámpatestek áraihoz. Tehát egy 5000 Ft-os Ikea lámpába egy LED-es izzó adott esetben 2-3000 Ft. Cserébe 35 000 órát világít. Meg azért mert elsőre nem látod át, hogy az új izzókkal hány lument kell elérned, hogy annyi fény legyen a nappalidban, mintha becsavarnál egy 100 Wattos normál izzót.  Az új izzók feszültsége jóval alacsonyabb, azonos fényerő melett, mint a régieké. Így a klasszikus 100 Wattot elbíró lámpatest alacsonyabb feszültség mellett, nagyobb fényerővel is ellátható adott esetben. Például egy 5 wattos LED izzó egy korábbi 40 wattos izzó kiváltására alkalmas, 15 wattal már ott vagyunk fényerőben, amit anno egy 150 wattos körte produkált.

4. Miért fontos?

Mert amikor lámpatestet választasz, azzal behatárolod, hogy milyen izzót használhatsz. A technológiákat nem feltétlen (néha azt is, például a csak halogénnel működő lámpák esetén), de a foglalat méretét és az izzók számát mindenképp. Tehát választáskor át kell gondoljad, hogy hány izzót tudsz belecsavarni a lámpatestbe, annak elég-e a fényereje, majd azt hogy milyen izzót veszel hozzá (és ezt add hozzá a lámpatest árához). A mi lakásunkba csak az izzók megvétele 50 000 Ft-ba került. Szinte egyszeri tétel, olyan sokáig jók, mégse gondolunk rá előre. Tehát párhuzamosan kell esztétikai és praktikus szempontokat mérlegelned. Azt hiszed könnyű? Nagyon nem…


 A dolgozó mennyezeti közép lámpája volt az egyik legnehezebb feladat. Itt, a felső szinten ugyanis, a belmagasság alacsonyabb, így csak mennyezetről alig lelógó lámpát választhatunk. Ez alapból nem gond, sok ilyen van, de itt egy stukkó közepére kellett felszerelhetőt és odaillőt találnunk.

Ilyen volt a régi lámpa. Túlságosan lelógott:



Végül egy olyan lámpát választottam, amit amúgy nem választanék, mert mint lámpatest nem annyira szép szerintem, de ide tökéletes lett, a cirkalmas virágmintájával, a klasszikus stukkó alá, amit szürkére festettünk át. Nem bántam meg.



5. Mi az a dimmelés?

A dimmelés fényerő szabályozást jelent. Én ragaszkodtam hozzá a mi esetünkben: a nappalinkban függő középső, 5 ágú csillárt szerettem volna szabályozhatóvá tenni, hogy "félhomályt" is tudjunk előidézni. A dimmeléshez speciális villanykapcsoló kell (elérhető dolog, semmi extra) és normál foglalatos halogén izzók, mivel ahogy fent írtam a (jelenleg könnyen beszerezhető) LED- és az energiatakarékos izzók nem dimmelhetők.  Elvileg a LED igen és lehet hogy pillanatokon belül mindenhol elérhető lesz dimmelhető LED izzó és LED szalag (lsd alább) de én nem kaptam. Amire figyelni kell: az égő dobozán mindig jelölve van, hogy az égő dimmelhető-e. Nem bántuk meg, hogy ilyenre csináltuk, sokkal jobb a nappali világításának a hangulata. Megéri.

A "kis gagyi" műanyag csillárom, amit imádok. Jól példázza, hogy egy-egy olcsó tárgy a megfelelő környezetben nem feltétlenül hat olcsónak. Itt még a felújítás előtt látható és ugyanide kerül vissza.



6. Mi az a LEDszalag?

Ehhez a férjem ragaszkodott és szintén nagyon nem bántuk meg. Bár kb 3000 Ft felett van métere sínnel együtt, de szerintem szintén megéri az árát. A ledszalag egy fém sínben vezetett puha, hajlékony, felragasztható világító szalag, amit lépcső és párkányok éle alá, szekrények aljára szoktak ragasztani és simán ugyanúgy villanykapcsolóval kapcsolható, mint mondjuk egy mennyezeti világítás. Én eleinte azt gondoltam, hogy nem éri meg, mert olyan Star wars-os hangulata van és nem tetszik. Tudjátok, ahogy az ufók maguk alá világítanak olyan izgin…… De imádom! Fantasztikus és nem ufós!!! Amit tudni kell róla, hogy ha valahova LED szalagot akarsz rakni számolnod kell azzal, hogy hova rejted a hozzá tartozó trafót. A trafó a normál, hálózat feszültség (230 V) csökkentésére kell. Szekrényeknél mehet például a szekrénybe belülre a felső polcra vagy a szekrényelem tetejére, ahol nem látszik. Érdemes azért olyan helyre tenni, ahol szellőzik (kicsit melegszik) és ahol adott esetben szereléshez bontás nélkül elérhető. Ez is megéri az árát, mert nagyon szép látványt nyújt!

Nálunk a lépcsőhöz, a közlekedő párkánya alá, a fürdőbe a tükör köré és a fölső konyhabútor elem aljára kerül LED csík.



7. Diffúz szórt fény és pontszerű világítás

Fontos, hogy megértsük, hogy a szórt fény egész másra van, mint a pontszerű, irányított. A szórt fény nem elég főzéshez, vagy olvasáshoz, viszont nagyon fontos ha nem specifikus tevékenységekről beszélünk. Egyik nem váltja ki a másikat, mindkettőre szükség van. A szórt fénynek egy tipikus példája az álmennyezetbe épített halogének, nálunk ilyen nincs, mert én nem szeretem, de egy csillár is ezt a célt szolgálja. A világítótestek az utóbbi idők lakberendezésében nagyon nagy hangsúlyt kaptak. Térbe belógatott, szoborszerű lámpatesteket látunk minden lakberendezői oldalon. Legtöbbjükbe maximum egy 60-as égő csavarható, tehát egy komplett tér bevilágítását nem tudjuk megoldalni egy ilyen lámpával. Tehát a 3 fő pillér (Általános világítás, pontszerű fények és hangulatvilágítások) szerint tervezzünk a fényerők mérlegelésével. Elsőként mérjük fel mekkora fényerőre van szükség és ehhez válasszunk lámpatestet.


Ebben a falfülkében valaha világítás volt. Semmilyen "funkciója" nincs, csak hangulatfény. Szerettem volna az eredeti állapotot helyreállítani és annyival kiegészíteni, hogy mivel a fülke alja kicsit mélyebben van, ide ül be a foglalat és a körte, így fölé, a peremre támasztva kis üveg polclapot  akarok szerelni. Így kis szobrot lehet ide állítani és alulról megvilágítani, ami egy különleges részlete lesz a nappalinak.

8. Hol vásároljunk?

Lámpát a lámpaboltból. A jobb lámpaboltokban olyan mennyiségű gyártótól rendelhetünk, hogy szinte az egész piacot lefedik és nincs olyan, amire ne találnánk megoldást. Többnyire rendelnünk kell és előfordul, hogy egy hónap az átfutás mire megérkezik. Viszont szépen össze tudjuk állítani a komplett lámpaszükségletet, mérlegelve, hogy hova választunk olcsóbb, hova drágább darabot. Okosabban tudjuk elkölteni a pénzünket mintha mondjuk csak az Ikea lámpaosztályára hagyatkozunk. Találunk lámpa családokat, ami sok esetben jól jön, mert valahova összeillő darabok passzolnak. Tudni kell, hogy a gyártók koppintják egymást. Ha van egy design, ami rettentően tetszik, de túl drága, nagy valószínűséggel létezik egy koppintott olcsóbb változata is, csak kitartóan kell keresni. Nem állítom, hogy a minőség ugyanaz, de a büdzsé az nagy úr!

Mi itt vettük a lámpáinkat:

DESIGN LÁMPÁK – elképesztő választék az olcsótól a drágáig minden egy helyen, az üzletben nagyon segítőkészek, jól ismerik a kínálatot és bent van minden katalógus. A weben is minden végignézhető, árral és egyéb infókkal
TILKA   több lámpánkat is átkábelezték egyedi megjelenést adva nekik. Imádom a termékeiket!
IKEA egy-két apróság innen van, de az Ikeának szerintem a világítótestei az egyik leggyengébb pontja. Mondom ezt úgy hogy elkötelezett Ikea rajongó vagyok.
KIKA http://www.kika.com/hu/home/ – a nappali műanyag kristálycsillárját itt vettem még régen, de megtartottuk, mert nagyon szeretem és igazira nem futotta volna. Úgy tudom még mindig kapható.


 A hallba viszonylag nagy, ugyanakkor semleges lámpatestet választottunk és nem bántuk meg, nagyon jól mutat. 6 izzót lehet csavarni bele, így fényárban úszhat a hall, ami nagyon fontos, mert ez a lakás egyik sötét pontja. Ezen a képen remekül látszik a hall felőli áttörés, amit az előző posztban "kicsit" korábbi állapotban láthattatok. A háttérben (a felső szinten) a fürdő bejárata és a (még el nem takart) kazán.


A hall lámpánk és a hozzá tartozó falikar. Nagyon sokára találtuk meg ezt a lámpa családot, de nagyon jó áron van és minden igényünket kielégíti.



9. Van ökölszabály lámpaválasztáskor stílus szempontjából?

Szerintem nincs. Bármit lehet. Mixelni a stílusokat és a különböző minőségű lámpatesteket is. Talán ami fontos, főleg mennyezeti középnél merül fel a leggyakrabban, hogy mekkora legyen a függeszték. Sok lámpa több méretben is elérhető. Inkább nagyobb legyen, mint kisebb. Inkább választanék egy nagyobb méretű olcsóbb kivitelű lámpát, mint egy szuper design márkát, amiből csak a kicsit tudom kifizetni. Miért? Mert a kis mennyezeti közép rendkívül szegényes megjelenést kölcsönöz a térnek egy nagy, szép formájú viszont elképesztően nagyvonalúvá tesz, még egy nem túl izgalmas helyiséget is.


Ezt a letisztult, modern lámpát választottuk az étkezőasztal fölé. Be kell valljam, hogy ez egy designlámpa másolata, de mentségemre szóljon, hogy 3 db kell az étkezőasztal fölé, az eredetit nem tuduk volna kifizetni.
Ebből 3 db kerül egy térbe a klasszikus, "műanyag kristály csillárommal". Szerintem jó kombináció a klasszikus az ultramodernnel.
Szerintetek?


Szigeti Zsófi (viragomviragom.blog.hu)

12 megjegyzés:

Edith Illyés írta...

Nagyon hasznos bejegyzés, köszönjük!

boriska írta...

Létezik dimmelhető led izzó.
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=dimming+led&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR11.TRC1.A0.H0.Xdimmable+led&_nkw=dimmable+led&_sacat=0
például itt is :)

Nóri írta...

Mi álmennnyezetbe helyeztük LED szpotokat, szám szerint 8 kellett volna, de mivel a kapcsolónk (pótméteres) csak egy minimum feszültség felett működik ezért be kellett tennünk egy halogént is közéjük,hogy az meglegyen. Mivel az totál más színű volt és a fényerő is brutálisan szemégető lett, ezért végül 4-4 izzóval sikerült is megoldani. :) Így választhatunk a hangulatos és a jó erős világítás között is tekergetős kis kapcsolóval.
Az égőket talán az Obiban vagy a Bauhausban vettük, teljesen normális LEDek...

Z. Ági írta...

Hasznos cikk, számomra sok újdonsággal.
A "normál áram", ahogy hívod, viszont 230 V Magyarországon, azt talán javítsátok.

Névtelen írta...

Az ikeában is kapható dimmelhető LED izzó! Nem mondom,h hibátlanul működik, de kapható. :)
Zsófi

Névtelen írta...

Nagyon jó a cikk, köszönjük! :-) Az érdekelne engem, hogy a hallban lévő lámpát és falikart hol vásároltátok? Nekem nagyon tetszik és épp lámpavásárlás előtt állunk.
Nagyon köszönöm,
Adri

Judit írta...

Nem áram, hanem feszültség a 230V ;)

viragomviragom írta...

Hall lámpa és falikarok: Ideal lux Hilton termékcsalád és a fent belinkelt lámpaboltban vettük.

Juci írta...

Zsófika, de szuper, hogy mindezt megírtad! köszi!

Névtelen írta...

Szia Zsófi!

Nagyon tetszik a hallba megtalált 6 izzós lámpa. Kérlek írd meg, hol kapható/rendehető? Pont ilyet keresünk elfogadható áron :)

Köszönöm: Móni

Szentgyörgyi Kata írta...

Szia Móni! Kettő kommenttel fentebb ott a válasz :-)

Szamóca írta...

Üdvözlet!
Bocsesz, de sok mindent helyre kell tenni. :-)
Elsőnek. Nincs olyan, hogy "LED izzó, LED égő"! Ez csak a hozzá nemértő marketingesek rakták be helytelenül a köztudatba.
A LED egy rövidítés, az angol Light Emitting Diode azaz fényemittáló dióda, amiben tehát nem izzik semmi.
Másodszor, a "normál foglalat" az E27 jelzésű. A "tűlábas" MR16 az elfordítós GU10. A feszültség potenciálkülönbség, a mértékegysége a volt V. Ennek, és az egységnyi idő alatt áthaladó töltésmennyiségnek a szorzata adja az elvégzett munkát (fogyasztást) melyet wattban, wattórában adunk meg W(Wh).
Harmadszor, marketingduma az élettartamra megadott hatalmas szám is.
Ugyanis a a LED veszít a fényerejéből, és változik a színe is, miközben a belső elektronika ami táplálja, nem bír ki meghibásodás nélkül kétezer órát, hiszen az benne lévő elektrolitkondik hamarabb kiszáradnak, s elromlanak. ( ne legyenek illúzióink, ezt is a tervezett elavulás jegyében készítik)
Negyedszer. Amit nem mondanak el a LED "csíkról" az az, hogy hűteni illik, mert amúgy csökken az élettartama. Tehát fémfelületre illene ragasztani.
Ötödször. Szép dolog a haladás, az új technológiák, a design stb, de ha egy szupi modern fényforrást kicserélsz az agyonüldözött tradicionális, pl. szuperbalux 100 izzóra, ledöbbensz. A kapott fény nagyságrendekkel jobb színösszetételű, kevésbé fárasztó, és olvasni is lehet mellette, míg ez a nagyfrekin üzemelő kompakt fénycsőről, LED fényforrásról nem mondható el. Az optikusok, szemüveggyártók minden bizonnyal tapsolnak ezeknek.
Arról már ne is beszéljünk, hogy a környezetterhelése jóval nagyobb ezeknek az izzóktól.

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips